Dişi kedilerde cinsel olgunluk ırk, iklim özellikleri, yaşam koşulları, beslenme alışkanlıkları ve sağlık durumuna göre değişmekle birlikte 6-12 ay arasında oluşur. Erkek kediler dişi kedilere göre daha geç olgunlaşsa da 1 yaş ideal çiftleşme dönemidir.
- Cinsel olgunluğa erişmiş bir erkek kedi her an çiftleşmeye hazırken
- Dişi kediler “östrus” olarak tanımlanan kızgınlık sürecinde her gün çiftleşebilirler.
Dişi kedilerde 7 gün olan kızgınlık dönemi şartlara bağlı olarak 21 güne kadar uzayabilir. Kendilerine eş bulmaya çalışan kedilerin davranışları bu süreçte ciddi biçimde değişir. Partner seçiminde son derece seçici olan dişi kediler istemezlerse çiftleşmezler. Kedilerde çiftleşme hakkında bilinmesi gerekenler kedi sahiplerinin merak ettikleri konular arasında yer alır.
Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Dişi kedilerde 6.aydan itibaren başlayan çiftleşme belirtileri, kızgınlık dönemi olarak adlandırılır. Kızgınlık dönemi öncesi ve süresince dişi kedilerin karakter yapısında bir takım değişiklikler görmek son derece normaldir. Sinirli ve saldırgan hareketler acı çeker gibi miyavlama sesiyle desteklenir. Bu dönemde kediler;
- Yerde yatar, yuvarlanır ve kendi etraflarında dönerler.
- İştahları kesilir ve kilo kaybı yaşarlar.
- Kuyruklarını havaya kaldırarak sürtünme pozisyonuna geçerler.
- Sürekli sevilmek isterler.
Dişiler farklı erkek kedilerle aynı dönemde çiftleşebilirler. Tek seferde doğan 4 yavrunun her biri farklı erkek kediden olabilir.
Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Erkek kedilerde Eylül ayının sonlarında çiftleşme hormonları azalır. Bu dönemde kaba ve kızgın hareketler sergileyen kediler yaşam alanlarına dişi kedileri uyarmak amacıyla cinsel kokular yayarlar. Bu dönemde kediler;
- Yüksek sesle miyavlayarak seslerini dişi kedilere duyurmak isterler.
- Evden kaçma eğilimi yaralanma riskini beraberinde getirir.
- İştahları kapandığı için zayıflayabilirler.
Erkek kediler kızgınlık döneminde dişiler gibi duygusal bir hazırlık sürecine ihtiyaç duymadan her an çiftleşebilirler.
Kediler Nasıl Çiftleşir?
Çiftleşme sürecini dişi kediler yönetir. Bu aşamada eşlerini kendileri seçen dişiler, gönderdikleri sinyallerle kısa sürede erkek kedilerin dikkatini çekmeyi başarırlar. En baskın olanı partner olarak kabul eden dişi, kulağını veya başını yalayan erkeğe olumsuz bir karşılık göstermediği sürece çiftleşme gerçekleşir.
- Yere yatarak erkeğinin onu koklamasına izin veren dişi kediler 1-2 saat kur yapmaya devam eder.
- Erkek, dişinin üzerine çıkar.
- İlk olarak ensesini ısırır ve kontrolü ele alır.
- Penetrasyon saniyeler içinde gerçekleşerek eylem sona erer.
Birleşmenin ardından erkek kediler dişi sakinleşene kadar aynı pozisyonda kalırlar. Çiftleşme gün boyu birden fazla kere gerçekleşebilir. Çiftleşme ve döllenme arasında geçen zaman 24 saati bulabilir.
Çiftleşmenin ardından dişi kediden uzaklaşan erkek kediler, yavruların bakımında eşinin yanında olmayacaklarının mesajını bu davranışla net bir şekilde anlatırlar. Bu detay kedilerde çiftleşme hakkında bilinmesi gerekenler arasında önemli bir yere sahiptir.
Dişi kedi çiftleşmek istemezse; bu durum kedinin çiftleşme için hazır olmadığını gösterir. Çiftleşmeye hazır olmayan bir kediyi erkekle aynı ortamda bırakmak ve çiftleşmeye zorlamak dişinin psikolojisinin bozulmasına neden olacaktır.
Kediler Kendi Yavrularıyla Çiftleşir mi?
Evet. Sütten kesilen ve ergenliğe ulaşan yavrular aynı zamanda potansiyel bir eş olarak algılanır. Kedi dünyasında anne kedinin yavrusuyla çiftleşme ihtimali de vardır.
Sokak kedilerinde çiftleşme; sokakta yaşayan kediler için yaşamın her anında doğa kuralları geçerlidir. Dişi kediler kızgınlık dönemlerinde sokağın hemen her yerine bırakacakları salgı yardımıyla bölgedeki kedileri çiftleşmeye davet ederler.
Dişi Kedilerde Çiftleşmenin Ardından Yuvarlanma Hareketi Görmek Normal mi?
Erkeği tarafından terk edilen dişi kediler çiftleşme ve döllenmenin ardından yuvarlanma pozisyonuna geçer. Çiftleşme esnasında vücuda sinen erkeğin kokusunu atmak için veya hormonal bir ihtiyaç olarak gerçekleşen eylem, farklı bir partnerin kabul edilmesinin ardından sonlanır.
- Hamilelik 64-65.günlerde doğumla sonuçlanır.
Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi Görülen İdrar Püskürtme Normal mi?
Kızgınlık döneminde rastlanan idrar püskürtme davranışı, içgüdüseldir. Yerlerinin belli olması için bu davranışı sergileyen erkek kediler, dişileri beklemeye başlar. Normal zamandan daha koyu kıvamlı ve keskin kokulu olan idrar, kedi sahiplerini rahatsız eder. Kedilerde çiftleşme hakkında bilinmesi gerekenler evde bir arada yaşam şartlarının iyileşmesi için büyük öneme sahiptir.