Kedi Çiftleşmesi

6 Mayıs 2024
Kedi Çiftleşmesi

ÇiftleÅŸme isteÄŸi erkek kedilerde 7. ayda baÅŸlar, diÅŸi kedilerde ise 6-10 aylıkken baÅŸlamaktadır. Bu çiftleÅŸme dönemine kızgınlık dönemi denmektedir. Kedilerin çifteleÅŸmesi yıl içerisinde en uygun zaman mart ayıdır. Erkek kediler belirli cinsel olgunluÄŸa ulaÅŸtığında her zaman çiftleÅŸmeye hazır olurlar. DiÅŸi kedilerin çiftleÅŸme dönemi geldiÄŸinde kendilerine öz miyavlamaları, poposunu yukarı kaldırıp gerinmeleri ile ve kıvrak hareketleriyle çevredeki erkek kedilere bildirirler.

Bazı cins kediler (Siyam kedileri) daha erken erginliğe ulaşabilmektedirler, 3.5, 4 aylıkken ergenliğe ulaşıp çiftleşmeye hazır olurlar. Dişi kedilerin çiftleşmesi senede 9-10 defa olabilir bu çiftleşme dönemi yaklaşık 2-3 hafta devam etmektedir. Kedilerin çiftleşmesi ve doğurganlığı 12-14 yaşına kadar devam eder bu yaş sınırı uzayabilir fakat yaş ilerledikçe yavru sayısında azalma görülür.

Kedilerde çiftleşme nasıl gerçekleşir

Çiftleşme dönemleri ilkbahar aylarında başlar ve sonbahar aylarında azalmaya başlar.

  • DiÅŸi kediler çiftleÅŸme sürecine girdikleri zaman ateÅŸleri yükselir saldırgan olabilirler. ÇiftleÅŸme dönemindeki diÅŸi kedi devamlı tuhaf belirlenmeyecek ses çıkarır bağırır. Kediler bazen insanları rahatsız edecek derecede miyavlama ve acayip sesler çıkarır çiftleÅŸmek istediÄŸini belirtir. Erkek kediler cinsel olgunluÄŸa geldikleri zaman her an cinsel birleÅŸme yapabilirler.
  • DiÅŸi kediler bayanlar gibi her erkeÄŸi beÄŸenmezler çiftleÅŸecek erkek kedilerde seçici olurlar beÄŸendikleri erkek kedinin kendilerine yaklaÅŸmasına izin verirler. Erkek kedi çiftleÅŸmesi için diÅŸi kedinin gönlünü yapmak için epey uÄŸraÅŸması gerekebilir.
  • DiÅŸi kedi beÄŸendiÄŸi erkek kedinin kendisine yaklaÅŸmasına izin verir ve cilveleÅŸmeye baÅŸlar. Bu cilveler aÅŸk oyunları ısırmalar, kavgalar, kovalamaca bir süre devam eder. Kedilerin cilveleÅŸmesi ve aÅŸk oyunları ne kadar uzun, karmaşık olsa da kedilerin birleÅŸmesi çok kısa sürmektedir.
  • DiÅŸi kendi kendisini çiftleÅŸmeye hazır hissettiÄŸi zaman erkek kedinin yaklaÅŸmasına izin verir ve erkek kedinin diÅŸi ile ensesini tutmasına izin verir. DiÅŸi kedi erkek kedi ile birleÅŸtiÄŸi an yüksek seste acayip bir ses tonu çıkarır ve erkek kedide aynı tona benzeyen bir ses çıkarır birleÅŸmeyi tamamlar. BirleÅŸmeyi tamamlayan erkek kedi diÅŸi kediyi serbest bırakır.
  • DiÅŸi kedi birleÅŸme anında yumurtalarını birleÅŸme sonuna kadar serbest bırakmaz birleÅŸme tam gerçekleÅŸirken yumurtalarını serbest bırakır. ÇiftleÅŸme döneminde diÅŸi kedinin ateÅŸi artar ve birden fazla erkek kediyle çiftleÅŸebilirler.

Ev kedisinin çiftleştirilmesi

Evcil dişi kedinizin çiftleşmesi için 18. Ayını doldurmuş olması gerekir. Çiftleştirilecek kedilerin sağlıklı olduğunu çiftleşmeye hazır olduğunu anlamak için mutlaka bir veterinere gösterilmesi gerekir.

  • Ev kedisi çiftleÅŸmesi için ortamın sakin olması gerekir. Ev kedisi yabancı bir kedi ile çiftleÅŸtirilecek ise bu çiftleÅŸme zaman alabilir diÅŸi kedinin yabancı erkek kediye alışması gerekli olur. Evde kedilerin birleÅŸmesinde erkek kedi evinde uzak ortamda rahatsız olur ve çiftleÅŸmeyi gerçekleÅŸtiremez. Bu nedenle diÅŸi kedinin erkek kedinin evine götürülmesinde erkek kedi kendine uygun bir ortam hazırlar.
  • ÇiftleÅŸtirilmek istenilen kedilerden diÅŸi olanının sakin olması ve erkek kedinin başını yalamasına izin vermesiyle çiftleÅŸmeye hazır oldukları anlaşılır.
  • ÇiftleÅŸecek kediler uygun ortam olduÄŸunu anladıklarında çiftleÅŸmeyi gerçekleÅŸtirirler, çiftleÅŸme sonunda erkek kedi dikenli olan penisini sert çıkarması nedeniyle diÅŸi kedinin canının yanmasına sebep olur. Fakat bu hareket diÅŸi kedinin yumurtalarını bırakması için ve diÅŸi kedinin vajinasının uyarılması için gerekli olan harekettir.
  • Evcil kedinin bu çiftleÅŸmeden sonra devam eden günlerde hala kızgınlığı geçmemiÅŸ ise kedinizi mutlaka bir veterinere göstermeniz gerekir. Kedinizin ovaryumlarında bir anormallik olabilir.
  • ÇiftleÅŸen diÅŸi kedinin gebe kalması ve doÄŸurma süresi ortalama 63-65 gündür ve yavru sayısı normalde 4 olur. Evcil diÅŸi kedinin gebe kalmasını yılda bir defadan fazla olmamasına dikkat etmek gerekir.
  • ÇiftleÅŸemeyen diÅŸi kedilerde steril veya yalancı çiftleÅŸme gerçekleÅŸtirirler bu durumda yalancı gebelik meydana gelir ve bu yalancı gebelik süresi 35 gün devam eder.
Haber Yorumları